ایستگاه مراکش مقصد جدید قطار عادیسازی روابط میان اعراب و رژیم صهیونیستی شد. خبر این رویداد را همچون توافقات پیشین، ترامپ اعلام کرد تا در واپسین روزهای حضور در کاخ سفید دستاوردی دیگر برای خود ثبت کند. ترامپ پنجشنبه شب در توئیتی نوشت: "موفقیت تاریخی دیگر ... اسرائیل و پادشاهی مراکش توافق کردند که روابط کامل دیپلماتیک برقرار کنند. پیشرفتی عظیم برای صلح خاورمیانه..." در پی این توافق قرار است دو طرف سفارت های خود در تلآویو و رباط را باز کنند و خطوط هوایی هم میان آنها برقرار شود.
مراکش چهارمین کشوری است که ظرف ماه های گذشته به دعوت آمریکا اقدام به عادی سازی روابط با تل آویو می کند. این اقدام را در شرایطی صورت میگیرد که مراکش روابط خود را با رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۰۰ و در پی سرکوب فلسطینیان از سوی ارتش اسرائیل قطع کرد.
معامله شرمناک با سرنوشت فلسطینیان
در حالی که بخش زیادی از کشورهای اسلامی و عربی اقدامات چند کشور عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را خیانت به فلسطینیان و موجب تشدید اقدامات سرکوبگرایانه صهیونیستها علیه حقوق فلسطینیان میدانند، مشخصه مشترک برجسته در پیوستن دولتهای امارات، بحرین، سودان و مراکش به روند عادیسازی معاملهای است که بر سر فروختن ملت فلسطین و مسجدالاقصی از سوی حکام این کشورها صورت گرفته است.
مراکش نیز چون سه کشور پیشین برای حل مشکلات داخلی خود به حمایت کاخ سفید چشم اندوختهاند در حالی که ترامپ شرط عادیسازی روابط با صهیونیستها برای حمایت از خواسته آنها را پیش رو قرار داده است. موضوعی که به معنای معامله شرمناک حکام رباط برای خیانت به فلسطینیان میباشد.
بر اساس اعلام رسانهها ایالات متحده در ازای به رسمت شناختن صهیونیستها وعده حمایت از حاکمیت مراکش بر منطقه صحرای غربی را داده است؛ جایی که مراکش دهه ها با جبهه پولیساریو بر سر آن اختلاف دارد و در دو ماه اخیر بین دوطرف جنگ و درگیری صورت گرفته است.
دراین رابطه در اعلامیه امضا شده توسط ترامپ آمده که "آمریکا معتقد است ایجاد یک کشور مستقل در صحرای غربی گزینه واقع بینانه ای برای حل مناقشه نیست." کاخ سفید همچنین از طرفین درگیری در صحرای غربی خواست "بر اساس طرح خودمختاری مراکش به عنوان چارچوبی برای مذاکرات، در اسرع وقت وارد بحث و گفتگو شوند".
این موضوع پیشتر نیز از سوی رسانهها اعلام شده بود به صورتی که روزنامه نیویورکتایمز در بهمن ماه 1398 نوشت: دولت اسرائیل به پادشاهی مراکش تعهد داده درصورت حمایت از معامله قرن، آمریکا را وادار به پذیرش حاکمیت این کشور بر صحرای غربی کند. وزیر خارجه مراکش پس از مخالفت اتحادیه عرب با معامله قرن در موضعی معنادار گفت: نباید بیشتر از خود فلسطینیها فلسطینی باشیم!
همچنین به نظر میرسد که واشگتن وعدههای کمک نظامی را در درگیری مراکش با جبهه پولیسارو را نیز داده است به صورتی که اندکی پس از اعلام عادیسازی منابع مطلع آمریکایی فاش کردند که ایالات متحده در حال مذاکره در مورد فروش هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته MQ-۹B به پادشاهی مراکش است.
گریز از مشکلات اقتصادی دیگر عاملی است رباط را به وعده و وعیدهای پذیرش عادیسازی امیدوار کرده است. در این ارتباط محمد ششم، پادشاه مراکش از تصمیم این کشور برای تسهیل پروازهای مستقیم به اراضی اشغالی و ارتقای روابط اقتصادی و تکنولوژی و بازگشایی دفاتر ارتباطی میان دو طرف خبر داد.
شرایط اقتصادی مراکش طی ماه های گذشته در دوران شیوع پاندمی کرونا رو به وخامت رفت به صورتی که تولید ناخالص داخلی در سال 2020 بیش از 4.5 درصد کاهش یافته است که نسبت به رشد اقتصادی 3.6 درصدی سال 2019 کاهش شدیدی را نشان میدهد. شوک پاندمی کرونا اقتصاد مراکش را که به گردشگری وابسته است به ركود شدید سوق داده است. شوک عرضه و تقاضای ناشی از همه گیری ، با کمبود عملکرد بخش کشاورزی در نتیجه یک زمستان غیرمعمول خشک افزایش یافته است به صورتی که صادرات با کاهش 3/18 درصد روبه رو شد.
بدهی عمومی و خارجی هر دو افزایش یافته و بازار کار و بخش خصوصی به شدت تحت تأثیر بحران قرار گرفتهاند به ویژه در بخش غیررسمی که 66 درصد کارگران شغل خود را از دست دادهاند و درآمد 19 درصد از خانوارها کاسته شده است. در حالی که پیشبینی میشود هزینههای مربوط به بهداشت و حمایت اجتماعی در سال 2020 افزایش یابد.
اما به طور حتم تلاش برای حل مشکلات اقتصادی از طریق تن دادن به عادیسازی با صهیونیستها، علاوه بر آنکه جایگاه و منزلت بینالمللی این دولتها را در میان جوامع عربی و اسلامی کاهش خواهد داد، همچنین به علت نداشتن حمایت داخلی و درونزا نبودن این سیاست، افزایش رویارویی این دولتها با جوامع خود را در پی داشته است.
ارسال نظرات